Saturday, January 21, 2012

saya nak jadi jutawan

Posted by ct aini at 5:49 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
bukan duit real tapi saya JUTAWAN!!

sejuta ringgit money drop

saya seorang dari pemain laman maya
dah semestinya saya jutawan maya setiap minggu
let's get in sayang2
fun sangat even salah dapat info
tgk ni ek..
dunno kiraan nombor besar2 n now da tawu
penah x korang kira lebih dari juta???

tgk i dah
ciap ada lagi rujukan..
sa - puluh - ratus - ribu - puluh ribu - ratus ribu - juta - puluh juta - ratus juta -
 billion - trillion - quadrillion - quintillion - sextillion - septillion - octillon - nonillion - decillion -
undecillon - duodecillion - tredecillon - quattuordecillion - quindecillion - sexdecillion
- septendecillion - octodecillion - novemdecillion - vigintillion - unvigintillion - duovigintillion ..


ni yang buat teruja nak masuk ni

nak try my luck tuk masuk season 2 kalo ada
sesapa yang ada info tuk masuk contest ni bagitawu la
sebabnya saya nak satu juta tuh
give it to me
banyak nak beli ni
wish list cam susah nak capai
admin money drop tuh bagitawu ek nanti kalo ada audition:)


Wednesday, January 18, 2012

Aplikasi teori howard garner dalam teater

Posted by ct aini at 9:47 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
                  Nak share pasal teori howard garner yang boleh guna dalam teater
                   Ni semua ak belajar bila masuk kelas ENCIK SUHARDI aka Encik Eddy

   Kecerdasan Horward Garner terbahagi kepada adalah satu persoalan mengenai penggunaan IQ (Intelligence Quotent) untuk mengukur kecerdasan seseorang. Menurut ujian oleh psikologis Afred Binet mendapati ujian IQ mengukur kemahiran atau kecerdasan sahaja. Oleh itu,Garner membuat kajian terdapat pelbagai kecerdasan lain yang diambil kira sebagai kecerdasan seseorang.

a)      Kecerdasan 1 :Verbal/Linguistik
·         Kemahiran penggunaan bahasa seperti mahir membaca,menulis dan berkomunikasi dengan orang lain melalui pelbagai cara
·         Contoh : apabila sesuatu skrip telah siap maka latihan diperlukan untuk persembahan maka pelajar akan menjadikanskrip lebih indah. Selain itu,pembinaan penulisan artikel seperti ini jurnal dan idea konsep mengenai kratif teater ini.
b)      Kecerdasan 2: Logikal /Matematik
·         Merupakan kemahiran menaakul,mengira,berfikir secara logic dan memproses sesuatu maklumat yang diterima.
·         Contoh : Kemahiran untuk menyelesaikan masalah yang timbul dalam produksi dan berfikir secara kreatif dan kritis. Contohnya dalam tempat persembahan akhir kami mempunyai ruang yang berbeza. Oleh itu, kami membuat back-up untuk membuat perubahan dengan persembahan.Terjemahan idea teks ke proses visual juga berlaku apabila pelajar menganbil teknik dalam nota dan diaplikasikan dalam pergerakan.
c)      Kecerdasan 3 : Visual /spatial (ruang)
·         Keupayaan berfikir dalam bentuk visual dan gambar ataupun rajah
·         Contoh : keupayaan bagi berfikir mengenai pergerakan apa yang akan dibuat dalam setiap watak dan cara untuk menjadikan setiap pergerakan mempunyai kesinambungan.

d)      Kecerdasan 4 : Pergerakan badan /Kinestatik
·         Keupayaan menyelesaikan masalah menggunakan pergerakan badan
·         Contoh : pelajar harus mencari kelemahan dan memperbaiki kelemahan yang ada dengan menghasilkan kreativiti mengenai pergerakan badan supaya tidak tampak canggung.
e)      Kecerdasan 5 : Muzikal/Rima
·         Keupayaan mencipta muzik atau rentak, berupaya memahami dan menterjemahkan. Selain itu cara menghargai muzik itu sendiri.
·         Contoh : Tempo dan muzik yang digunakan akan dapat diingati dan di fahami untuk menjadikan pergerakan tampak indah kerana muzik dan pergerakan adalah serasi. Dalam persembahan kami perlu mengikut alunan lagu oleh Jerricho bagi memastikan kami menghayati lagu yang disampaikan.
f)       Kecerdasan 6 : Interpersonal
·         Melibatkan emosi,perasaan,cirri-ciri dan keupayaan orang lain dan bagaimana berinteraksi dengan orang sekeliling.
·         Contoh : kemahiran untuk mencurahkan emosi dan perasaan oleh watak yang dipegang. Emosi nakal dan jahat ditunjukkan dalam persembahan bagi menjadikan penonton mudah menerima.
g)      Kecerdasan 7 : Intrapersonal
·         Keupayaan memahami dengan menggunakan pengetahuan bagi meningkatkan potensi diri.
·         Keupayaan untuk pelajar menggunakan pengetahuan di masa akan datang untuk meningkatkan potensi diri sepanjang hayat yang menjurus kepada kecenderungan efektif.
h)      Kecerdasan 8 : Naturalis
·         Keupayaan memerhati ,memahami dan menghargai alam sekitar.
·         Pergerakan yang berdasarkan bunyi alam sekitar dan cuba mengambil sifat alam dan memasukkan dalam persembahan. Najis digunakan sebagai subjek utama persembahan yang menjadikan pelajar mendalami sifatnya.

p/s :joinlah teater:)

Sunday, January 15, 2012

ekspresi 02 pergerakan kreatif teater

Posted by ct aini at 12:36 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

Part 1 of ekspresi
Ape tu ekspresi??

 Menurut Richard Kraus, Sarah Chapman,BrendaDixon History of the dance In Art and education. Prentice Hall,New Jersey 1991
Spontaneous,Interaction,physical and emotional,between two dancers moving together,rolling and tumbling (falling/ dropping) along the floor,sliding over each other’s bodies,and leaping into each other’s arms. Sensitivity to touch,balance,momentum,center of gravity and personal dynamics yields a continuous flow of activity involving the giving and taking of weight and exchange od active and passive roles “

ni die
our projek start here and it's never end



kitorang heppy okeh even macam-macam ktorang cakap
ktorang enjoy even kadang-kadang terkeluar jgk kata-kata sket sesat



microteaching

Posted by ct aini at 12:29 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
cuti just sebulan...bukan lama sgat and banyak sangat la keje yang dah dibagi expecially my lovely encik SAMRI SAINUDDIN..kena buat microteaching kat sekolah..apa itu makroteaching???apa kena ada???apa kena prepare???

woooowww~
it's gonna be tuff la..
okah..1st sebab ni cam kira nak jadi cikgu la..2nd ni la 1st time nak ke sekolah balik...
nampak??ni cam kira banyak advantage n disadvantage..hey ..saya pelajar Encik SAMRI SAINUDDIN la...confirm la boleh..


apa itu microteaching
micro teaching adalah satu proses pembelajaran dan pengajaran..sesi microteaching ni macam permulaan sebelum belajar..lebih baik dibuat dengan cara video tape so senang nak kaji kelemahan dan kelebihan individu bila tengok tape tuh.microteaching ni bagus sebab na bagi keyakinan and pendedahan baik sepaya xla gementar depan student,,,nampak bagus kan pada bakal guru like me..:) the chekgu wannabe..

camna nak buat microteaching??
kena cari dulu student yang snggup nak terima korang jadi cikgu and dorg as "barang" eksperimen..then kena siapkan plak semua yang ada dalam pembelajaran contohnya cam ABM (lide show,,kertas mahjung,kertas soalan,carta dll)..siapkan diri ngan gaya cam chekgu wannabe:)
then..you ready to go..

korang kena bagi orang lain tengok sebab ni la cara terbaik nak tengok kesalahan kite:)
p/s::jangan nak ss bagi komen sendiri because maybe akan berat sebelah okeh..

Thursday, January 12, 2012

perginya kembali

Posted by ct aini at 9:26 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
AGAIN
si dia balik
which die
.
.
.
.
.
.
.
that's him

lokasi: Daro,Mukah,Sarawak
tarikh balik: 13 Januari 2012
tarikh pulang : 19 Februari


P/s: rindu kot...sebulan taw

Tuesday, January 10, 2012

aku janji anak kandung suluh budiman (UPSI)

Posted by ct aini at 9:25 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

SURAT AKU JANJI

                Saya SITI NORAINI MD HASHIM No Kad Pengenalan 89 ****-08-**** ,dengan sesungguhnya dan sebenarnya berjanji bahawa saya akan berusaha sedaya upaya untuk mencapai kecemerlangan dalam ilmu dan akan sentiasa mempertingkatkan budi perkerti yang mulia. Saya akan mematuhi semua undang-undang ,statut, peraturan-peraturan,kaedah-kaedah  dan apa-apa arahan yang terpakai kepada pelajar-pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (“Universiti”) yang dibuat dari semasa ke semasa sepanjang saya menjadi seorang pelajar university. Maka dengan ini saya berjanji bahawa saya antara lain :
a)      Akan mematuhi subsesyen 15 (1) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (Akta 30) untuk tidak menjadi ahli politik,kesatuan sekerja atau apa-apa jua lain pertubuhan, badan atau kumpulan orang sama ada ianya di dalam Malaysia atau di luar Malaysia kecuali sebagaimana yang diperuntukkan oleh atau di bawah perlembagaan universiti, atau kecuali sebagaimana yang diluluskan terlebih dahulu secara bertulis oleh Naib Canselor.

b)      Akan mematuhi subseksyen 15 (3) Akta Universiti dan kolej univerrsiti 1971 untuk tidak menyatakan atau berbuat sesuatu yang boleh ditafsirkan sebagai menyatakan sokongan ,simpati atau bangkangan terhadap mana-mana parti politik atau kesatuan sekerja atau sebagai menyatakan sokongan atau simpati dengan mana-mana pertubuhan ,badan atau kumpulan orang yang haram.

c)       Akan mematuhi peruntukan berkenaan dengan tatatertib dan sebagaimana yang dinyatakandalam kaedah-kaedah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Tatatertib pelajar)1999 termasuklah :-
                                                        I.            Tidak akan melanggar peruntukan berhubung dengan larangan am yang antara lain termasuklah :-
a.       Tidak akan merosakkan atau memudaratkan kepentingan ,kesejahteraan  dan nama baik Universiti,mana –mana Pelajar,kakitangan,pegawai atau pekerja univeriti.
b.      Tidak akan merosakkan atau memudaratkan ketenteraman atau keselamatan awam,moral,kesopanan atau tatatertib dan
c.       Tidak akan mencabuli apa-apa peruntukkan mana-mana undang-undang bertulis sama ada di dalam atau di luar kampus.

1.       Peruntukan berkenaan dengan kehadiran dalam kuliah,sekatan tentang penggunaan teks kuliah dan plagiatrisme

2.       Peruntukan berkenaan dengan peperiksaaan dan kelakuan pelajarsemasa peperiksaan dijalankan.

3.       Peruntukan berkenaan dengan penerbitan,pembahagian dan pengedaran apa-apa dokumen di dalam atau di luarkampus.

4.       Peruntukan berkenaa dengan perhimpunan ,penggunaan pembesar suara dan sepanduk

5.       Peruntukan berkenaan dengan kegiatan pelajar di luar kampus dan penglihatan pelajar dalam bidang berkenaan.

6.       Peruntukan berkenaan dengan larangan berjudi,minum dan memiliki minuman keras,berkelakuan tidak senonoh ,memiliki bahan lucah,memiliki dan menggunakan dadah dan racun dan :-

7.       Peruntukan berkenaan dengan kebersihan di dalam kampusdan pakaian pelajar.

d)      Akan mematuhi peraturan peruntukan berkenaan dengan tatatertib asrama sebagaimana yang dinyatakan dalam kaedah-kaedah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Tatatertib Pelajar-pelajar ) 1999. dan
e)      Akan Mematuhi peraturan berkenaan dengan tatatertib lalu lintas jalan sebagaimana yang dinyatakan dalam kaedah-kaedah atau Universiti Pendidikan Sultan Idris (Tatatertib Pelajar-pelajar) 1999.

                Saya sesungguhnya faham bahawa sekiranya saya tidak mematuhi mana-mana peruntukkan dalam undang-undang,statut,peraturan-peraturan,kaedah-kaedah atau arahan tersebut, maka tindakan boleh diambil ke atas saya menurut peruntukkan undang-undang,statut,peraturan-peraturan,kaedah-kaedah atau arahan berkenaan termasuklah dibuang daripada Universiti.

 ***ini mungkin apa yang banyak pelajar lupa...setiap pelajar buat aku janji pada kali pertama jejak kaki kat upsi kan..kena tandatangan aku janji macam diatas:)
xmerujuk mana-mana pihak namun terasa diri terlalu daif dengan maklumat diri sendiri yang mendaftar di Universiti namun tidak memahami apa yang ditandatangani..bila melihat semua ini mungkin pihak Universiti harus lebih tekankannya..atau mungkin pelajar yang mahu melangkah ke alam Universiti perlu baca surat aku janji ini sebelum menandatnagni..ini adalah bukti perjanjian sebagai ANAK KANDUNG SULUH BUDIMAN:)

Monday, January 9, 2012

makanan sedap datang

Posted by ct aini at 4:25 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

Time berjalan-jalan di belog-belog
terjumpa belog makanan 
sedapnye tengok makanannye
tengok ni taw,,macam2 ada








Nampak tak..sedapnye
siap  ada mcam2 resipi lagi + gmbo makanan banyak lagi
nyummy~nyummy
 
Terima Kasih kepada blogger tuh sebab bagi ak kenyang tgk gmbo
copy2 gmbo letak dalam blog ak plak tuh
~hehe~

Sunday, January 8, 2012

Penyakit susah tido malam

Posted by ct aini at 10:38 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Tq.credit to gmbo belog org yg dicopy

kenapa tetibe malam ni macam nak post something jadi en3
sebabnya..jam sekarang dah pukul 3 pagi dah ak xdapat nak tdo:(
sebabnye???
serius xtaw..sebab ak mandi malam
or ak ada penyakit cam housemate ak si dila aka SHUHAIDAH ADILAH..
haha...mesti tgh baca
dia boleh tido pas kul 6,,so sebelum tuh mesti die msg la abg manis die..peace yo!!
damn..dah macam terngumpat la plak

kenapa xboleh tido malam

1 : bila otak asik pikir pasal exam,so bila dah banyak pikir maka tido xtenteram so susah nak tido la.serius ini memang bukan ak..sebab ak xpenah nak pikir pasal xam tp pikir bila la agaknya nak pegi kenduri
SITI NADHIRAH BAHARUDIN

2: kalo xtido malam of course akan qada' tido bila siang..dah qada' tak ingat dunia..maksudnya..tido lama bagai macam tak mo bangun dah...xbagus sgt tido siang sebab kita mesti ase badan letih..try it to believe..ak and kawan roomate ak slalu try kan JANNATUL SHAFIZA..

3: depressed bila banyak sgt kerja+program bertimbun cam kawan saya RAMLAH HASBULLAH
so asik pikir je pasal kerja ..bila otak nak rehat..gosh~mengata lagi

4: cemas sgt nak hadapi esok..maknanye??
cool je cam SITI AMINAH JAMAL..my housemate lagi:)

nak tips x??
korang nak pon org nak bagi jgk
tips masalah tido
♥ belajar teknik rehatkan mental dan badan kita
 ♥ tidur waktu sama tiap2 hari
 ♥ jangan tido tengahari..lepas tengahari sket boleh
♥ jangan la minum benda2 yang bagi tenaga n bagi korang xtido tuh,,bahaya
 ♥  kalo nak tido lagi best dan dirahmati..pe kata berzikir banyak2..pahala dapat tido pon nyenyak

last skali amalkan ni

that's it
saya sayang rumet saya yang jadi contoh dalam ni:)
pikir 13 Januari 2012,,die balik Daro lagi:(

Saturday, January 7, 2012

saya dah ada header n template baru:)

Posted by ct aini at 9:11 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
celebrate2
baru 15 minit ciap

ni bukan statement nak bangga taw
tapi memang ak bangga pon dengan my housemate
Ramlah Hasbullah
sebabnya ini adalah hasil kerja die la
means header tuh..hahaha..
pembikinan dua jam yang melawakkan
cik rem memang terer bab2 nak edit kan
ni belum die buat betol2 lagi kan

tq cik rem
xdilupakan penyokong kuat
emy ngan ct
yang berhempas pulas menguap bersama-sama:)
dengan ini saya nak buat muka skema
tanda terima kasih pada korang

abaikan tanda "ADABI" nampak sangat ak disponsor



Thursday, January 5, 2012

bengang itu indah sgt :)

Posted by ct aini at 5:25 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

ikut ske hati la
ni cara nak lepas geram kalo xde tempat lain nak lepas
act ak xtawu motif tulis ni..mungkin xtaw nak kata pe
tengok..masih xnampak motifnye

nampak x keratan bawah ni..xnampak korang yang kena smack karang
anyone yang volunteer..oh no...
best asenya dapat lanyak bantal

kalo la boleh lepas geram jadi incredible hulk...
 i'm gonna be tapi xde koyak2 baju

my ekspression dalam ati macam gunung berapi nak letal ais batu banyak2
apa akan jadi...boooommmmmm!!!

the best way
end of story
moral:tido la:)

mood: jepon tengah serang malaysia

Sunday, January 1, 2012

tak tawu nak kata bangga ke malu:)

Posted by ct aini at 6:26 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
motifnye post ini
terpikir sume nak berdemo so,,,maybe femes no 1 kan,,tapi..
 mungkin tawun depan dapat no 1..
top ranking bab lain kot " the bestest in academic but freedom "

Senarai Top Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2011.
  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. University of Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor’s University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  51. INSANIAH University College
  52. Taman Pertanian University
  53. Kuala Lumpur Infrastructure University College
  54. International Centre for Education in Islamic Finance
  55. Majlis Peperiksaan Malaysia
  56. Cyberjaya University College of Medical Sciences
  57. Disted-Stamford College
  58. Berjaya University College of Hospitality
  59. Asia e University
  60. KBU International College
  61. New INTI College
  62. TATI University College
  63. Nilai International College
  64. Asia Pacific University College of Technology & Innovation
  65. AIMST University


Sumber: Senarai Ranking Universiti Terbaik di Malaysia 2011 | melvister.com

p:s yang di bold adalah universiti kesayangan saya:)
 

chekgu wannabe Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea